JP EN

 

Forests of Grid

G26 G21 G23 G24 G11 G05 G06 G12 G16 G09 G10 G13 G15 G17 G03 G04 G07 G31 G32 G33 G33 G41 G42 G43 G44

 

| DATA |

Type: Residential Building

Location: Tokyo

Collaborators: Toshi Kozo engineering

Principal Architects: Yoshitaka Uchino

Architects: Mana Muraki

Size: 1,370m2

Status: Completed

Award: 2016 Iron A'Design Award Italy

 

| CONCEPT |

This apartment is a 6-story building built in a shopping street.

Life in an apartment is often isolated from the city nearby and loses public spaces.

YDS Architects considered the meaning of ‘living together’, and tried to connect the apartment with city by designing public spaces.

 

The apartment is consists of uniform grid of square columns and beams and two walls.

An agora like a forest is placed between the two walls, and stairs are put around the forest.

 

By putting the forest in the route from the entrance hall to the stairs, residents always feel nature.

Through the big hole dug in the wall,you will see the city and people outside the apartment can see the trees in the court.

The forest is like a node between the architecture and the city.

 

The column is inserted into the forest,and it integrate architecture and nature.

The forest is open to the city and it connects the apartment and the city.

 

The outer walls are freed from the grids,so light and wind go through the housing units from tall sashes.

YDS Architects also designed an apartment in the next site so that these two apartments would positively relates to the city.

 

This is an attempt to expand living spaces and to make an environment softly connects it with the city by creating public spaces open to the city.

 

Copyright Yoshitaka Uchino & YDS Architects Co.,Ltd. All rights reserved.