JP EN

 

Void in a Forest

solaia01 solaia03 solaia04 solaia05 solaia06 solaia07 solaia08 solaia09 solaia10 solaia11 solaia12 solaia13 solaia14 solaia15 solaia16 solaia17 solaia18 solaia19 solaia20 solaia21 solaia31 solaia41 solaia42 solaia43 solaia44

 

| DATA |

Type: Residential Building

Location: Tokyo

Collaborators: Marushima Sougyo,Toshi Kozo engineering

Principal Architects: Yoshitaka Uchino

Architects: Mana Muraki

Size: 1,420m2

Status: Completed

Award: 2016 Nominees SIA-GETZ Architecture Prize Singapore,2016 Design Top10 Architectre Award UK

           2016 Iron A'Design Award Italy,2016 2A Asia Architecture Award shortlist UAE

           2017 Nominees Construction Awards UK,2017 Nominees German Design Award Germany

 

| CONCEPT |

This is an apartment built in a beautiful greenery site next to Shakujii park.

Shakujii park is very large and famous park in Tokyo.

 

The main concept is to take in the beautiful nature around the site.

People lives in this housing would be able to feel the nature such as the light and the wind.

 

A Light court named 'a garden in the city' is put into this architecture and covered by aluminium louvers.

This court served as a void and is softly articulated by these louvers and put in the woods around the site.

Bamboos are planted in this court which is paved by natural slates, so residents would feel the nature inside the architecture.

 

In the entrance hall we can see the city outside,and also be able to see the court to feel the nature.

There are 24 housing units inside this housing complex,two of them are directly beside the court.

Living in these two units,people would feel like living in a house.

 

Outside staires are in the court,so residents are able to feel the light and the winds going up and down the staires.

Each corridors face the garden and alwyas surrounded by the light.

This outside staires are like a road to the each housing which is always lost in the housing complexes.

Bay windows in each units are architectural devices by which residents are able to see the trees in the garden and Shakujii park.

 

In a city people are detached from the nature,I designed a space like an original landscape where we are able to feel the nature.

 

Copyright Yoshitaka Uchino & YDS Architects Co.,Ltd. All rights reserved.